Hva kjennetegner et godt økonomisk system?

Virkelighetsoppfatning

Et godt økonomisk system må være bygget på en virkelighetsoppfatning som tar innover seg essensen i eksistensgrunnlaget vårt, nemlig selve økosystemet vi er en del av.

I dagens system finnes et unaturlig skille mellom økonomien og naturen vi er en del av og er avhengige av. Dette innebærer en oppfatning om at økonomisk vekst er mulig innenfor naturens tålegrense, og at vekst betyr det samme som utvikling.

Innenfor økologisk økonomi finnes teorier som inkluderer naturens tålegrenser i økonomiske modeller. I illustrasjonen under er miljøet en ramme rundt alt vi kan drive av aktivitet i samfunnet og økonomien. Økonomisk aktivitet er til for at samfunnet skal fungere innenfor planetens tålegrenser, ikke for å oppnå hensiktsløs økonomisk vekst.

Videre må vi anerkjenne at det ligger i menneskets natur å være drevet av samarbeid, relasjoner og gjensidig avhengighet. Dette står i kontrast med en dominerende teori i økonomifaget om at vi hovedsakelig er drevet av egoisme og konkurranse.

Redistribusjon

I et nytt økonomisk system må vi ha rettferdig fordeling som en grunnpilar. Dette betyr ikke at alle skal ha nøyaktig samme inntekt eller mengde ressurser til disposisjon. Forskjellsgapet må reduseres drastisk for at systemet skal bevare et levelig miljø og klima og bidra til vårt sosiale fellesskap. Derfor må vi ha redistribusjon.

Jo rikere man er, jo høyere miljøbelastning står man for. Ved å sette øvre grenser for rikdom og ha solide velferdsordninger, kan man dekke grunnleggende behov uten økonomisk vekst. En demokratisk forvaltning av ressurser gir en mer effektiv ressursbruk, som til syvende og sist kommer hele fellesskapet til gode. Privat opphopning av rikdom og ressurser er et grunnleggende demokratisk og sosialt problem. Dermed kan miljø- og ulikhetsproblematikken delvis løses med samme grep – et tak på rikdom, og redistribusjon.

Arbeid

Formålet med arbeid i et godt økonomisk system er å fylle roller det er behov for på en måte som er meningsfull for individet. All økonomisk aktivitet må bidra til de overordnede målene for økonomien – å skape gode liv for mennesker og ta vare på hele det globale økosystemet. Arbeidslivet må sees i en helhetlig sammenheng med resten av vår tilværelse. Hva vi generelt verdsetter i et liv, er sentralt for utformingen av arbeidslivet.

 

I dagens system benyttes, i mange tilfeller, bedrifter av eierne som en måte å få mest mulig avkastning på investert kapital. Bedrifter som har profitt som hovedmålsetning bidrar til hensiktsløs økonomisk vekst og overforbruk. I tillegg legges et stort press på arbeidere i form av krav til produktivitet og tidsbruk på arbeidsplassen. For mange går dette utover muligheten til å ha tid og energi til andre ting de verdsetter. Hva slags verdiskapning vil vi som fellesskap prioritere?

 

I et godt økonomisk system vil alle jobber bidra til fellesskapets beste. Det vil si at jobber skapes i sektorer der det er behov for ressurser, mens økonomisk aktivitet som er miljøødeleggende eller bidrar til hensiktsløs økonomisk vekst, må settes til side. Samtidig må arbeidslivet utformes slik at det bidrar til et godt liv for arbeidere. Gode arbeidslivsordninger er viktig for å skape et trygt arbeidsliv for mennesker og miljø.

 

Vi må tenke nytt om arbeidets rolle i samfunnet. Hadde det ikke vært fint om man kunne bruke tiden sin på å gjøre noe meningsfylt i stedet for å være tvunget til å ta seg lønnsarbeid, uansett hvor lite mening man finner i arbeidet eller stor skade det har på miljøet? Da kan man også redusere presset knyttet til å få seg et arbeid som definerer din identitet og øker din status.

Spire mener 6-timers arbeidsdag med full lønnskompensasjon er et godt og viktig tiltak. En kortere arbeidsdag, eller en kortere arbeidsuke, vil være bra for mennesker og miljøet. Med mer fritid kan man få mer tid til familie, venner og hobbyer. Med færre arbeidstimer vil man redusere produksjon og redusere forbruk. Innføring av 6-timers arbeidsdag må skje gradvis og være fundamentert i både tarifforhandlinger og lovverket.

Det finnes allerede mange bedrifter som driver med formål om å bidra til det felles beste, i stedet for å maksimere overskuddet til aksjeeiere. Kooperativer og bedrifter som er eid av arbeiderne har ofte som formål å bidra til lokalsamfunnene sine. Et kooperativ, også kalt samvirkelag, er en sammenslutning av forbrukere som omsetter og eventuelt produserer varene de selv kjøper. I arbeidereide bedrifter, går overskuddet tilbake til arbeiderne og eventuelt driften. Medeierskap står i kontrast til bedrifter som blir benyttet av eierne som en måte å få mest mulig avkastning på investert kapital.

Vi må tørre å tenke stort, og skape systemendring på mange måter samtidig. Hva slags arbeid trenger vi? Hvilken plass skal arbeid ha i samfunnet vårt? Hvilke sektorer kan vi med fordel ta ut av markedsøkonomien? Hvordan kan markedet reguleres for å minske miljøødeleggelser og tilrettelegge for bedrifter som bidrar til fellesskapet? Hva verdsetter vi, og hvordan kan vi forme arbeidslivet etter dette?

Produktet

I et godt økonomisk system, må vi snakke om hvilke produkter vi vil ha. Vi må produsere produkter vi trenger, og la være å produsere de vi ikke trenger. Moderne samfunn forbruker i proporsjoner som må endres drastisk.

Å forlate denne konsumerismen handler ikke bare om endring av individuelle vaner. Det vi trenger eromfattende politiske tiltak og bedre reguleringer. Vi trenger reguleringer for hva og hvordan man kan utvinne, produsere og markedsføre. I tillegg trenger vi transparente selskaper. Vi må snakke om hvordan vi verdsetter produkter, og vi må fremme ansvar i produksjon og forbruk.
I stedet for at selskaper skaper behov for å kunne tjene penger på å tilfredsstille dem, må man fokusere på nytte og holdbarhet. I dagens system har store selskaper makt til å lage produkter med en kortere varighet enn det som går an, for at vi skal måtte kjøpe nytt. Dette gjelder ofte klær og elektronikk med kortere holdbarhet enn nødvendig. Vi trenger regelverk som sikrer at produkter skal vare, og vi må ha gode systemer for reparasjon.

Det er på tide å ta tak i framtida vi ønsker oss, og stille myndigheter og produsenter til ansvar for hvordan vi bruker jordas ressurser. De negative sidene ved høyt forbruk og materiell velstand gjør at vi må bremse og finne alternativer. Slik kan vi begynne å utvikle fremtidens samfunn med velstand uten vekst!

Del artikkelen:

mørkere beige_Hånd med plakat

Bli medlem av Spire!

Det koster kun 50 kroner i året å være medlem, og med dette gir du oss større politisk tyngde og gjennomslagskraft.
eller vipps  50kr  til   #11378
Merk med e-postadresse og fødselsdato.